Verdachte steekt begeleider psychiatrische kliniek met scherf in de borst

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft op 29 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging tot zware mishandeling.

Verdachte steekt begeleider psychiatrische kliniek met scherf in de borst

De verdachte in deze zaak stond terecht voor poging doodslag, dan wel poging zware mishandeling. Zij werd er immers van verdacht met opzet met een scherf van een kapot gegooid bord zeer krachtig in de richting van de borst van het slachtoffer te hebben gestoken.


Standpunt strafrechtadvocaat

De advocaat stelt dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig is. Daarnaast is de advocaat van mening dat er geen sprake was van (voorwaardelijk) opzet, doordat niet is gebleken dat er een aanmerkelijke kans op de dood of op zwaar lichamelijk letsel was. Voorts is bewuste aanvaarding daarvan niet aan de orde. De strafrechtadvocaat stelt daartoe allereerst dat het dossier te weinig informatie bevat om vast te stellen dat de scherf een deugdelijk middel was om de dood, dan wel zwaar lichamelijk letsel, te veroorzaken. Ten tweede is onvoldoende informatie in deze zaak beschikbaar over de wijze waarop en de omstandigheden waaronder is gestoken met de scherf, om te concluderen dat er sprake was van een aanmerkelijke kans op de dood, dan wel op zwaar lichamelijk letsel.

 

Oordeel rechtbank Assen

De rechtbank Assen volgt het standpunt van de strafrechtadvocaat en spreekt de verdachte vrij van poging doodslag. Vervolgens heeft de rechtbank Assen zich de vraag gesteld of de verdachte met de aanval met de scherf de aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk letsel met zich meebracht. De bewijsstukken laten zien dat de verdachte een bord kapot heeft geslagen en met een scherf een stekende beweging heeft gemaakt in de richting van de borst van het slachtoffer. De kans dat het steken met een scherf in de borstreek verwondingen oplevert die aan te merken zijn als zwaar lichamelijk letsel is naar algemene ervaringsregels aanmerkelijk te achten, aldus de rechtbank. De verdachte, die zelf heeft verklaard de bedoeling te hebben gehad om het slachtoffer aan te vallen, heeft de kans op dit gevolg door zijn handelen bewust aanvaard.

De rechtbank Assen veroordeeld de verdachte ten aanzien van de bewezenverklaarde poging tot zware mishandeling tot een gevangenisstraf voor de duur van 179 dagen. De rechtbank Assen heeft de straf op basis van het navolgende bepaald. De verdachte heeft geprobeerd een begeleider van de psychiatrische kliniek waarin zij verbleef met een scherf te verwonden. De begeleider heeft de aanval kunnen afwenden, waardoor het letsel beperkt is gebleven, maar dit feit is te danken aan het adequate optreden van de begeleider, niet van de verdachte. De verdachte is eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. De reclassering vindt continuering van de tbs-maatregel met voorwaarden van groot belang.

 

Strafrechtadvocaat poging zware mishandeling Assen

In deze zaak is dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat een zo laag mogelijke straf bereikt voor de verdachte. Dankzij het pleidooi is de verdachte immers van een deel van de tenlastelegging vrijgesproken. Indien u zelf wordt verdacht van poging zware mishandeling kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De strafrechtadvocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging zware mishandeling direct contact met u op voor uw strafzaak in Assen! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op