Belaging ex-vriendin leidt tot veroordeling

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft op 29 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over belaging.

 

Belaging ex-vriendin leidt tot veroordeling

De verdachte in deze zaak stond terecht voor belaging en vernieling. Hij werd er immers van verdacht dat hij in de periode van 1 november 2016 tot en met 24 maart 2017 het slachtoffer (zijn ex-vriendin) heeft belaagd. De verdachte zou vele malen het slachtoffer (anoniem) hebben gebeld, vele (anonieme) (sms-)berichten hebben gestuurd, pogingen hebben gedaan om het wachtwoord van het Facebookaccount van het slachtoffer te wijzigen, de banden van het slachtoffer hebben vernield (althans een of meer blokjes hout met daarin spijkers achter de wielen van die auto hebben gelegd), maaltijden laten bezorgen aan het woonadres van het slachtoffer, heeft geregeld dat isoleringswerkzaamheden aan het huis van het slachtoffer zouden worden verricht, het huis van het slachtoffer, de schuur en de bestrating heeft besmeurd met verf, een hoeveelheid purschuim heeft gespoten in de uitlaat van de auto van het slachtoffer, advertenties op internet heeft geplaatst waarin werd vermeld dat het slachtoffer zich aanbood voor seksuele diensten (als gevolg waarvan mannen zich naar het woonadres van het slachtoffer hadden begeven om gebruik te maken van de diensten) en foto’s van het slachtoffer heeft verspreid (op bomen en lantaarnpalen) waarbij werd aangegeven dat het slachtoffer zich aanbood voor seks. Daarnaast werd de verdachte verdacht van het vernielen van autobanden, de woning, schuur, bestrating en de (autolaat) van de auto van het slachtoffer.

 

Standpunt strafrechtadvocaat belaging

De advocaat van de verdachte heeft bepleit dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard dat hij heeft geregeld dat er isoleringswerkzaamheden aan het huis van het slachtoffer zouden worden verricht. Daarnaast stelt de advocaat van de verdachte dat het deel van de tenlastelegging dat ziet op het jaar 2016 niet wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard.

 

Oordeel rechtbank Assen

De rechtbank Assen volgt het standpunt van de strafrechtadvocaat, dat het deel van de tenlastelegging dat ziet op het verwijt dat de verdachte heeft geregeld dat er isoleringswerkzaamheden zouden worden verricht aan het huis van het slachtoffer, niet wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard. De rechtbank Assen spreekt de verdachte hiervan dan ook vrij. Daarnaast stelt de rechtbank Assen dat uit het dossier, met name uit het bijgehouden logboek van het slachtoffer, niet blijkt dat de verdachte het slachtoffer heeft belaagd in het jaar 2016. De rechtbank Assen spreekt de verdachte dan ook vrij van het deel van de tenlastelegging dat ziet op de periode van 1 november 2016 tot 1 januari 2017. Het overige acht de rechtbank Assen wettig en overtuigend bewezenverklaard. De rechtbank Assen veroordeelt de verdachte tot een taakstraf voor de duur van 160 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar.

Ook worden er bijzondere voorwaarden gesteld. Zo moet de verdachte zich blijven melden bij de reclassering, moet hij zich laten behandelen voor zijn aanpassingsstoornis en mag de verdachte geen contact leggen met het slachtoffer, zolang de reclassering dit nodig acht. Tot slot moet de verdachte een schadevergoeding van € 7.020,05 betalen aan het slachtoffer.

 

Strafrechtadvocaat belaging Assen

In deze zaak is dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat een zo laag mogelijke straf bereikt voor de verdachte. Dankzij het pleidooi is de verdachte immers van een deel van de tenlastelegging vrijgesproken. Indien u zelf wordt verdacht van belaging kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De strafrechtadvocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor belaging direct contact met u op voor uw strafzaak in Assen! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op